ДП "Свеський лісгосп"
Головна Мій профільРеєстрація ВихідВхід
Ви увійшли як ГістьГрупа "Гости"Вітаю Вас, ГістьRSS
Меню сайту
Статистика
 
Головна » 2014 » Лютий » 4 » Підсумки роботи ДП "Свеський лісгосп" за 2013 рік
11:02
Підсумки роботи ДП "Свеський лісгосп" за 2013 рік
Лісове господарство в нашій країні є самостійною галуззю суспільного виробництва, яка займається вивченням, обліком, вирощуванням лісів, охороняє їх від пожеж, шкідників і хвороб, регулює користування лісом з метою задоволення потреб народного господарства.    Серед лісогосподарських підприємств області   в нашому регіоні функції держави покладено на  лісівників Державного підприємства  « Cвеське лісове господарство», яке розташоване, у північно-східній частині Сумської області на території Ямпільського району, лісистість якого становить 35%, бере початок з 1936 року, коли був утворений Ямпільський лісгосп, в 1966 році був перейменований у Свеський. Територія господарства, а це 24127га поділена на 5 лісництв. У складі лісництв 37 лісових обходи. На підприємстві діють дві дільниці навантаження деревини, цех переробки деревини, автотранспортний цех.

Наше підприємство є одним з  основних бюджетоутворюючим підприємством Ямпільського району , тому від  показників роботи та результатів діяльності  даного підприємства  в значній мірі залежить  діяльність  нашого району.     

        Підводячи підсумки роботи  нашого  підприємства за  минулий 2013 рік хочеться відмітити, що, підприємством виконані всі заплановані  лісогосподарські , лісокультурні та  лісопромислові заходи. 

Одне з найголовніших завдань лісгоспу - нарощування лісосировинного та природного потенціалу лісового фонду. Обсяги лісовідновлення на землях лісового фонду склали у  2013 року 168га. Ця площа  відповідає розмірам суцільних зрубів. Площа природного поновлення складає 8 га. Не допускається розриву між рубкою і залісенням зрубів. В останні роки площі земель лісокультурного фонду зростають за рахунок прийнятих малопродуктивних  для подальшого їх залісення. У  2013 року залісили 10 га таких земель, в 2012 році – 40 га, всього заліснено 547 га. з моменту дії Державної програми «Ліси України»

Лісове господарство базується на трьох принципах :

безперервності, рівномірності і невичерпності лісокористування. На сьогодні створена збалансована вікова структура насаджень – молодняки (15,6%), середньовікові (42,6%), пристигаючі (28,8%), стиглі та перестійні (13%).

             Колектив лісгоспу цілеспрямовано здійснює заходи з підвищення продуктивності та якості лісів. Формування та оздоровлення лісів виконано на площі 679 га., в т. ч. догляд за молодняками  – 254 га.

Розмір розрахункової лісосіки РГК становить 56,88тис.мЗ.

            Заготовка деревини проводиться з застосуванням природозберігаючих технологій.

В лісгоспі ведеться постійний контроль на наявність осередків шкідників і хвороб лісу , проводяться лісопатологічні обстеження, проводяться біологічні заходи боротьби. Для оздоровлення насаджень вчасно здійснюються санітарні рубки. В минулому році проведені вибіркові санітарні  рубки на площі 196га, суцільні санітарні – 132га.

Щодо самовільного порубу , то у 2013 року служба державної лісової охорони виявила 6 таких випадки, загальною масою 0,97 м3 на загальну  суму збитків 1810,19грн. Виявляємість самовільних рубок становить 100%.  Також складено 10 протоколів про порушення правил полювання.

Для попередження лісових пожеж створили171 км. та зроблено догляд  845 км мінералізованих смуг. Для боротьби з лісовими пожежами лісгосп має 4 пожежних автомобілі, з них один власний та 3 орендованих в сільських радах. Наявність ранцевих вогнегасників на підприємстві 47 штук, які дуже ефективні при гасінні низових пожеж. У людних місцях встановили аншлаги . Проведено 51 рейд по виявленню порушників правил пожежної безпеки, виявлено 3 порушники, стягнуто з них штраф на загальну суму 68грн. Ускладнює боротьбу з пожежами, особливо у весняний період випалювання сухої рослинності на ділянках, які примикають до лісу. Встановлено 2 вишки відео спостереження за лісовими пожежами.

          За власні кошти підприємства у  минулому  році було  побудовано  5 км капітальних лісових доріг з твердим покриттям   загальною вартістю 761,9 тис. грн.   та здійснено будівництво земляного насипу  протяжністю  3,6 км. вартістю 81,0 тис. грн. Крім того проведено ремонтів та утримання наявної  лісової мережі  на суму  майже 217,6  тис.грн.

          Вдосконалюючи раціональні методи використання лісу, працівники  керуються принципами, які поєднують найефективніші риси ринкового і планового механізмів господарювання в лісовій галузі. Перше за все - це переробка круглого лісу. Адже саме цех переробки деревини, його оснащеність дозволяє лісівникам заробляти кошти, необхідні для свого розвитку, відновлення лісу. За 2013 рік цехом пробки деревини перероблено 8641м3 ділової деревини, 8497м3 дров технологічних, 429м3 зворотних відходів на виробництво продукції.

            Від рубок догляду за лісом  використано деревини 7200м3, від рубок головного користування 9937м3. Вироблено продукції на суму 9172тис.грив.

На переробці деревини було задіяне  49 верстатників і дві сушильні камери (Лігномат та XNQ-60).

Від ділового підходу до проблеми переробки сьогодні залежить авторитет підприємства як в Україні, так і на міжнародному ринку. Тому здійснено істотне технічне переозброєння цеху, закуплено чимало прогресивного технологічного устаткування, що дозволило значно розширити асортимент конкурентоспроможної продукції.  З даною метою, а саме   розширення ринків збуту продукції,  підприємством  придбано   станок для переробки горбиля ОР 500 вартістю 150000-00 грн.

8862,2 тис. грн. реалізованої продукції становлять вироби цеху переробки. А всього у 2013 року  підприємство реалізувало продукції  на суму 40176 тис. грн. Продуктивність праці становить 178,56 грн.  Отримано чистого прибутку      592,0 тис.грн.

Протягом  року  сплачено поточних податків до бюджетів усіх рівнів 9821тис.грн. , в т. ч. до бюджету 5955тис.грн. Важливо знати : діяльність лісгоспу не фінансується з державного бюджету, але щороку витрачається  значна  сума коштів для підвищення  розвиток лісового господарства. Значна увага приділяється соціальному захисту працюючих. Заробітна плата по підприємству в середньому складає 3500грн. Витрачено на охорону праці працюючих 504,8 тис.грн.

Робота колективу, в якому налічується 225 чоловік, здійснюється на високому рівні й  можливо оцінити досить успішною, що підтверджується значною повагою з боку органів влади.

         Умови науково-технічного прогресу вимагають від працівників лісового господарства високої  професійної підготовки. Реалії сьогодення вимагають змін і у традиційних підходах до стандартів ведення лісового господарства , нині наше підприємство на ряді  з іншими підприємствами галузі  здійснює перехід на нову модель управління, яка має забезпечити найбільш ефективне господарювання, економічний ріст та стабільність підприємства, а також соціальний захист робітників - це впровадження електронного обліку деревини.  Всі підрозділи підприємства  повністю переведено на електронний облік, відпрацьовано систему подачі звітності до центрального серверу. Система електронного обліку деревини дає можливість переглянути повністю шлях руху заготовленої деревини від місця її заготівлі до кінцевого споживача.

    Результати роботи нашого підприємства у минулому році  втішають. В 2014 році  докладемо всіх зусиль, щоб  досягти ще кращих результатів, забезпечити ріст економічних показників та нарощення темпів виробництва.

Крім того, з 2014 року  для лісогосподарських підприємств збільшено ставку збору за користування лісовими ресурсами в 2 рази.  Отож, якщо в 2013 році підприємством було сплачено лісового доходу близько 2 млн. грн., то в 2014 року ця сума вже складатиме понад  5  млн. грн.

 Отже, підприємству потрібно  шукати все нові шляхи зменшення собівартості продукції  та покращення   фінансових результатів діяльності.

Переглядів: 679 | Додав: oksama | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Архів записів
Друзі сайту
Створити безкоштовний сайт на uCoz