ДП "Свеський лісгосп"
Головна Мій профільРеєстрація ВихідВхід
Ви увійшли як ГістьГрупа "Гости"Вітаю Вас, ГістьRSS
Меню сайту
Статистика
 
Головна » 2013 » Листопад » 28 » Про санітарний стан лісів та правову роботу лісгоспів
11:09
Про санітарний стан лісів та правову роботу лісгоспів

Лісівники Сумщини обговорювали санітарний стан лісів та правову роботу 

лісогосподарських підприємств управління.

На черговому засіданні колегії Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства, яке відбулось 26 листопада 2013 року, лісівники Сумщини обговорювали питання санітарного стану лісів та заходи боротьби з шкідниками та хворобами лісу, а також стан правової в лісогосподарських підприємствах управління

    По першому питанню повістки денної про санітарний стан лісів та заходи 

боротьби з 

шкідниками та хворобами лісу доповів заступник начальника управління Олександр Товстуха. 

Він акцентував увагу на тому, що санітарний стан лісів потребує посиленої уваги. Виникнення хвороб та шкідників лісу, в першу чергу, обумовлено природними антропогенними факторами. Основними причинами погіршення санітарного стану є інтенсивне уражання насаджень кореневою губкою, пошкодження насаджень буреломом та пожежами, пошкодження різними видами шкідників лісу.  Основну площу хвороб лісу займають осередки кореневої губки. На початок 2013 року в лісах, підпорядкованих Сумському ОУЛМГ, нараховувалось 10179 га уражених кореневою губкою, в т.ч. такі, що потребували заходів боротьби – 5971 га. Найбільший обсяг осередків кореневої губки було виявлено у Шосткинському лісгоспі – 3792 га, Свеському лісгоспі – 632 га, Середино-Будському лісгоспі – 450  га та Кролевецькому лісомисливському господарстві – 3339 га. В порівнянні з 2012 роком площа осередків цієї хвороби зменшилась в цілому на 105 га. Лісгоспи продовжують боротьбу з хворобою шляхом проведення суцільних санітарних  рубок.

У 2011 році у семи лісогосподарських підприємствах управління були виявлені осередки дуже небезпечного шкідника сосни – звичайного соснового пильщика на площі 2719 га. На даний час тенденція до збільшення площі пошкодження відсутня.

Поряд з цим, в поточному році в області спостерігається продовження пошкодження ялинових насаджень небезпечними стовбурними шкідниками короїдами – топографом та двійником, що приводить до всихання цих насаджень. На початок року такі осередки стовбурових шкідників були зареєстровані на площі 265 га. Наразі на виявлених плантаціях ведуться санітарні та вибіркові санітарні рубки.

Про проведені практичні заходи щодо боротьби з шкідниками та хворобами лісу звітували керівники лісогосподарських підприємств управління: ДП «Конотопський лісгосп» Леонід Бут та ДП «Свеський лісгосп» Олег Закусило.

Підводячи підсумок розгляду даного питання, начальник Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Чигринець висловив занепокоєння санітарним станом лісів та акцентував увагу керівників лісогосподарських підприємств на посиленні якості роботи по проведенню лісопатологічних обстежень, неухильному контролі по призначенні санітарних рубок та проведенні їх у відповідності з вимогами Санітарних правил.

Про стан правової роботи в Сумському обласному управлінні лісового та мисливського господарства доповіла головний спеціаліст-юрисконсульт сектора кадрової та юридичної роботи управління Алла Сапунова. Вона повідомила, що в лісогосподарських підприємствах Сумського ОУЛМГ стан правової роботи в цілому знаходиться на належному рівні.

Зокрема, був відмічений високий рівень організації претензійно-позовної роботи. Так, за 10 місяців поточного року підвідомчими підприємствами направлено 62 претензії на загальну суму 792,7 тис.грн., з яких задоволено претензій на загальну суму 175,6 тис.грн, залишилось без задоволення  - на суму 58,9 тис.грн. На розгляді знаходиться 38 претензій на суму 558,7 тис.грн.

Протягом 10 місяців поточного року лісогосподарськими підприємствами пред’явлено 13 позовів на загальну суму 101,1 тис.грн. З них задоволено 7 позовів на суму 66 тис.грн, на один надано відмову на суму 3843 грн. В даний час на розгляді знаходиться 5 позовів на суму 31 тис.грн.

Підводячи підсумок даного питання начальник Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Чигринець звернув увагу директорів лісогосподарських підприємств управління на їх особисту відповідальність щодо забезпечення контролю за вчасним направленням відповідних матеріалів до правоохоронних органів, за станом досудових розслідувань  і поданням цих матеріалів до суду.

По всіх питаннях порядку денного колегія управління прийняла відповідні рішення.

Прес-служба Сумського ОУЛМГ

 

 

   

 

Переглядів: 483 | Додав: oksama | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Друзі сайту
Створити безкоштовний сайт на uCoz