ДП "Свеський лісгосп"
Головна Мій профільРеєстрація ВихідВхід
Ви увійшли як ГістьГрупа "Гости"Вітаю Вас, ГістьRSS
Меню сайту
Статистика
 
Головна » 2015 » Березень » 3 » Відбулося обговорення пропозицій щодо мораторію на експорт деревини
12:01
Відбулося обговорення пропозицій щодо мораторію на експорт деревини

17 лютого в Держлісагентстві України відбулась виробнича нарада, на якій обговорювали прийнятий Верховною Радою України у першому читанні проект Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів (щодо мораторію на експорт лісу- та пиломатеріалів у необробленому виді) № 1362 від 10.02.2014 року.

Предметом розмови стало напрацювання пропозицій та поправок щодо проекту Закону. Шляхи вдосконалення законодавчої ініціативи пропонували на розгляд усі присутні на нараді, участь в якій взяли: народний депутат України VIII скликання від партії «Самопоміч» Остап Єднак, керівництво лісового відомства, начальники обласних управлінь лісового та мисливського господарства, головні інженери, Президент «Союзу бірж України», а також представники крупних деревообробних підприємств.

За словами одного із розробників Закону Остапа Єднака, у профільному Комітеті державної політики України попередньо направлені пропозиції Держлісагентства вже враховано – із цінних порід, що йтиме на експорт - вилучено дуба.

Щодо іншого – заборону планують впровадити на лісоматеріали діаметром до 18 см,  а також від 18 см., крім сосни і ялини, вивіз якої обмежать із 1 січня 2017 року. По пиломатеріалах заборона розповсюджуватиметься на всі породи товщиною від 150 мм.

За доцільне розробники вбачають вилучити Сертифікат походження легальності деревини для постійних лісокористувачів.

«Ми ввели такий важливий пункт для того, щоб реалізація деревини на експорт суб’єктами підприємницької діяльності, окрім підприємств державної, комунальної форм власності постійних лісокористувачів лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів допускалася без наявності сертифіката походження. Це дасть змогу держлісгоспам, агролісгоспам, військовим лісництвам та іншим користувачам відправляти деревину на експорт без сертифіката походження» - наголосив Остап Єднак.

На продовження теми учасники вносили свої ідеї щодо покращення проекту Закону. Зокрема, одноголосно всіма була підтримана пропозиція – запровадити мораторій на експорт крупної деревини  діаметром 26 см. і більше, крім сосни і ялини, у зв’язку з низьким попитом на внутрішньому ринку на тонкомірні лісоматеріали та відсутністю технічних можливостей з переробки такої деревини.

Головна вимога, що була озвучена керівниками облуправлінь лісового та мисливського господарства – це відтермінування запровадження мораторію до 2018 року, в зв’язку з необхідністю та залученням інвестиційних ресурсів для проектування та будівництва. З тим щоб створити сприятливий клімат для інвестора йшлося про скасування мита на ввезення обладнання в Україну, зокрема, говорили і про лісозаготівельне устаткування. 

«Цей Закон потрібно відтягнути в часі, оскільки в країні АТО, і є сумнівним, що інвестор зараз прийде в Україну. Потрібно почекати доки стабілізується ситуація в державі, і лише тоді починати відлік заборони вивозу деревини. В перспективі потрібно створити цільову програму стимулювання переробки дров паливних, провадити регіональні програми стимулювання глибокої переробки із залучення депутатського корпусу, дати можливість місцевим громадам області висловлювати свої думки»,- зауважив Роман Олійник перший заступник Івано-Франківського облуправління лісового та мисливського господарства.

Аби відбулась успішна реалізація усіх намічених кроків присутні погодились з тим, що має бути напрацьована національна лісова політика та системний пакет змін до чинного законодавства, зокрема Лісового кодексу України, Податкового кодексу та інших.

«Ми підтримуємо законодавчі ініціативи, адже це кроки до реорганізації галузі, до налагодження співпраці із вітчизняним переробником, а також чудова можливість залучати бізнес-інвестиції, які осідають в інших країнах на Україні. Пропозиції всіх вас – це бачення  доцільного покращення, і вони повинні мати місце в проекті Закону», – резюмував Заступник Голови Держлісагентства України Віталій Атаманчук.

Прес-служба Держлісагентства

Переглядів: 321 | Додав: oksama | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Друзі сайту
Створити безкоштовний сайт на uCoz