ДП "Свеський лісгосп"
Головна Мій профільРеєстрація ВихідВхід
Ви увійшли як ГістьГрупа "Гости"Вітаю Вас, ГістьRSS
Меню сайту
Статистика
 
Головна » 2014 » Лютий » 10 » Віктор Сівець: "Три роки системної командної роботи вивели лісову галузь у лідери"
18:17
Віктор Сівець: "Три роки системної командної роботи вивели лісову галузь у лідери"

Віктор Сівець: "Три роки системної командної роботи вивели лісову галузь у лідери"

ІНТЕРВ’Ю ГОЛОВИ ДЕРЖЛІСАГЕНТСТВА УКРАЇНИ ВІКТОРА СІВЦЯ ДЛЯ ГАЗЕТИ «ПРИРОДА І СУСПІЛЬСТВО», № 3(87), 07 ЛЮТОГО 2014 РОКУ 

12 січня 2014 року виповнилося рівно три роки, як Головою Державного агентства лісових ресурсів України було призначено Віктора Сівця.

Три роки тому серед основних заявлених ініціатив було – наведення порядку у реалізації необробленої деревини, покращення показників діяльності лісової галузі та її інфраструктури, підвищення зарплат працівників та рівня їх соціального забезпечення і багато іншого.

Про все це, як і про підбиття підсумків роботи за минулий рік Держлісагентства та лісової галузі, а також головні плани на майбутнє – розмова нашого кореспондента з Віктором Сівцем.

– Вікторе Миколайовичу, спочатку – традиційне для постноворічного періоду запитання: яким рік, що минув, був для вашого відомства та в чому Ви вбачаєте головні результати?

– Одразу зазначу, що 2013 рік був дуже насичений та змістовний в досягненні позитивних результатів роботи лісової галузі. Іншого навряд чи варто було очікувати, оскільки ми виконали всі завдання, пов’язані з президентськими та урядовими дорученнями, що мали на меті забезпечення належного розвитку лісового господарства та покращення рівня соціального забезпечення працівників галузі.

Ми можемо гордитися тією роботою, яка була зроблена. Я хочу навести кілька цифр. Так, протягом 2013 року нами відтворені ліси на площі 55,2 тис. га, 13,9 тис. га з яких нові ліси. В 2013 році під час проведення рубок формування і оздоровлення лісів заготовлено 7,9 млн. м куб. ліквідної деревини, що становить 123% до завдання та 108% до минулорічних обсягів. Підприємства галузі від усіх видів рубок заготовили 14,4 млн. м куб. деревини, від рубок головного користування заготовлено 6,6 млн. м куб. ліквідної деревини. Лісогосподарські підприємства у повному обсязі виконали заплановані організаційні, профілактичні та запобіжні протипожежні заходи. Впродовж 2013 року в лісах галузі ліквідовано 806 пожеж на площі 220,5 га, що у порівнянні з 2012 роком становить 46% по кількості та 7% по площі. Середня площа однієї пожежі становила 0,3 га. Хочу наголосити, що ці показники стали найменшими за історію незалежності України.

Чи не найголовнішим серед наших пріоритетів є розвиток лісової інфраструктури. В цьому напрямку ми теж маємо ряд позитивних зрушень, зумовлених, з одного боку, наявною державною підтримкою, а з іншого – ефективністю ведення лісового господарства. Так, у 2013 році ми побудували 1132 км доріг лісогосподарського, протипожежного та соціального призначення.

Поліпшення економічних показників діяльності галузі лісового господарства дозволили збільшити середньомісячну зарплату працівникам лісового господарства. Так, середньомісячна заробітна плата порівняно з 2012 роком зросла на 10,2% і становить 3027 грн. А підприємства галузі сплатили до зведеного бюджету та фондів усіх рівнів 1,45 млрд. грн.. податків, зборів та обов’язкових платежів, що на 82,3 млн. грн.., або на 6,0% більше, ніж за 2012 рік.

– Вікторе Миколайовичу, 12 січня виповнилося три роки, як Ви очолюєте Держлісагентство України. Окресліть, будь ласка, основні здобутки за ці три роки.

– По-перше, я хочу подякувати Президенту, адже, якби він мене не призначив три роки тому, то ми б не мали з Вами предмету розмови. А, по-друге, це була наша спільна командна робота всіх лісівників України і вона дала, дійсно, серйозні професійні здобутки і для держави, і для галузі. Я би хотів навести кілька таких порівняльних даних. Тому що говорити можна про що завгодно, а цифри – вирішують все та підтверджують нашу розмову. За останні три роки нами було суттєво збільшено площу лісів, адже висаджено майже 90 тисяч га нових лісів.

Я вважаю, що це дуже потужна цифра.

Адже ні в одній країні Західної і Східної Європи за такий короткий час площа лісів так не збільшується. За три роки нам вдалося підняти рівень реалізації на два млрд. грн. Наприкінці 2010 року реалізація становила 3 млрд. 500 млн. грн.., зараз вона становить 5 млрд. 600 млн. грн. Середня заробітна плата працівників була 1960 грн., зараз вона становить 3027 грн. Крім того, слід наголосити, що заробітна плата лісівників є однією з найбільших заробітних плат у сільській місцевості. В 2010 році лісова галузь усіх зборів і видатків виплачувала 1 млрд. 150 млн. грн.., а за три роки ця цифра зросла на 300 млн. грн.. і становить 1 млрд. 450 млн. грн.. видатків від лісового господарства в бюджети всіх рівнів.

У 2010 році було побудовано лише 100 км лісових доріг, зараз ми виходимо на мінімальний обсяг будівництва від 1500 км на рік. А за три роки нами вже побудовано 2600 км нових сучасних лісових доріг, які дозволяють зовсім по-іншому працювати лісовому господарству України і впевнено дивитися в майбутнє.

За три роки було втілено новітні підходи та технології за контролем походження легальності деревини. Це і електрон ний облік, і запровадження електронної товаротранспортної накладної, без якої рух деревини по Україні – неможливий.

Такі нововведення на 70% зменшили кількість незаконних рубок, контролюється сортиментна структура деревини і, найголовніше, ми розуміємо, де, яка деревина у нас знаходиться, можемо оперативно впливати на реалізацію цієї деревини. І ми бачимо, що це дає свої плоди, тому що на 2 млрд. грн.. збільшення реалізації – це дуже серйозні та вагомі здобутки.

І головне, нам на національному рівні вдалося підняти повагу людей до фаху та професії лісівника. Адже всі зрозуміли, що лісівник – це та людина, яка працює в лісі, яка захищає ліс від пожеж, від незаконних рубок, забезпечує вітчизняного товаровиробника деревиною, яка робить майбутнє нашої країни і покращує екологічну складову в Україні.

– Які плани та завдання стоять перед лісівниками країни в 2014 році.

– На сьогодні робота галузі вийшла на найкращі показники за історію незалежності України. Лісова галузь одна з небагатьох у країні, яка впродовж трьох років демонструє стабільний приріст виробництва на понад 10%, збільшивши обсяги реалізації з 3,5 до 5,6 млрд. грн. У 2014 році ми маємо зберегти таку позитивну динаміку. Головне, над чим зараз працюють лісівники, це розвиток лісового господарства в тих лісових масивах, які перейшли в минулому році до нас від МінАПК та Міноборони, це зменшення та протидія виникненню лісових пожеж, це розвиток лісової інфраструктури, це забезпечення вітчизняного товаровиробника та покращення соціального забезпечення працівників галузі лісового господарства. Адже в 2014 році ми маємо амбітне завдання збільшити середню заробітну плату до 3400 грн.

Переглядів: 464 | Додав: oksama | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Архів записів
Друзі сайту
Створити безкоштовний сайт на uCoz