ДП "Свеський лісгосп"
Головна Мій профільРеєстрація ВихідВхід
Ви увійшли як ГістьГрупа "Гости"Вітаю Вас, ГістьRSS
Меню сайту
Статистика
 
Головна » 2014 » Жовтень » 28 » Збережемо красу лісу !!!
10:14
Збережемо красу лісу !!!

           Нам пощастило народитися і жити серед дивовижної природи Полісся. Серед лісів із чистим та  цілющим повітрям, серед різнотрав’я лугів, загадкових галявин. Та останнім часом ми чомусь забуваємо, що така краса потребує охорони та бережного ставлення. Адже красу швидко зруйнувати вогнем, сміттям, власною недбалістю.

Щорічно ДП “Свеський лісгосп” на початку пожеженебезпечного періоду складає заходи, які стосуються широкого кола підприємств, організацій та громадян. Заходи щодо попередження лісових пожеж затверджуються в райдержадміністрації , з ними населення знайомиться  через  газету ”Голос часу” .

У березні цього року це питання обговорювалося  на засіданні районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, а також на колегії, яка відбулась 26.03.2014року.

           Згідно Розпорядження  голови Ямпільської державної адміністрації № 124-ОД від 27.03.2014року, про заходи щодо запобігання винекненню пожеж в агропромисловому компклексі та лісовому господарстві,  було вказано керівникам сільськогосподарських підприємств району та власникам земель провести обпахування полів у місцях межування з лісовими масивами, а також забезпечити догляд за вже існуючими мінералізованими смугами, а при необхідності створити  нові мінералізовані смуги шириною  не менше 4 метрів.Також було рекомендовано  міським, селищним та сільським головам активізувати роботу адміністративних комісій щодо порушників правил пожежної безпеки, організувати роботу протипожежних об’єднань громадян. Такі об’єднання   повинні були б брати участь у гасінні пожеж та проведенні протипожежної пропаганди, а також інших заходів.

На жаль, з  даного питання і досі не вжито жодних заходів.

            Улітку зелене буйнотрав’я радувало любителів краси природи рідного краю і, переповнене цілющими соками рослин, зберігало від пожеж. Але все у природі змінюється. Приходить пора золотої осені. Краса змінює колір, день за днем втрачає захисну вологу, сохне.

            У цьому році протягом вересня та жовтня стояла тепла і суха погода, яка дала всім можливість господарям, не поспішаючи, зібрати врожай та добре підготуватися до зустрічі зими, прибравши присадибні ділянки, знищивши бур’яни.

            Але не всім така осінь була в радість. Мова про пожежі, які не давали спокою працівникам ДП Свеський лісгосп ні вдень ні вночі. Адже мешканці району неконтрольовано почали спалювати суху траву, безвідповідально залишати вогонь без догляду  і пожежі  набрали  страшних обертів.

            Тільки на територіях Свеської селищної ради, Орлівської та Марбудської сільських радах вигоріло сотні гектарів. У результаті між населеними пунктами смт.Свеса і с. Орлівка загорівся торф, який горить уже півтора місяці на площі близьео 50 гектарів.Увесь цей час працівникам  ДП Свеський лісгосп цілодобово доводилось виїзжати на гасіння таких пожеж та здійснювати   роботи  по  недопущенню  вогню в лісові масиви. До гасіння були залучені члени добровільної пожежної дружини із працівників державної лісової охорони, а також резервні пожежні команди з працівників автоколони та цеху переробки деревини. На приборкування вогню постійно був задіяний пожежний автомобіль лісової пожежної станції лісгоспу, трактори, які додатково створювали мінералізовані смуги, а також транспорт для перевезення людей. Протягом майже 1км ексковатором була прорита траншея до 2-х метрів глибини аби торфяна пожежа не перейшла в лісовий масив Свеського лісництва.

       Протягом протипожежного періоду 2014року з метою недопущення вогню в лісові масиви закріплені за ДП Свеський лісгосп було зроблено  27 виїздів пожежного автомобіля для гасіння пожеж на землях інших землекористувачів. Витрати на виявлення та гасіння таких пожеж по лісгоспу склали 14,8 тис.грн.

         З настанням заморозків хочеться вірити, що тривожний період для працівників державної лісової охорони нарешті скінчився. Тому велика подяка всім, хто приймав участь у гасінні таких пожеж. Хочеться вірити, що наступний рік буде спокійнішим для лісників, а керівництво району з розумінням буде відноситись до всіх цих важливих заходів. 

       На закінчення хочеться сказати, що вогонь у лісі спинити вкрай важко. На жаль, це розуміють переважно ті, кому доводиться боротися з наслідками недбалого ставлення людей до природи.

          Не залишайтесь байдужими до краси нашого зелен-краю, його дивовижних краєвидів. Бережімо спільними зусиллями кожен куточок рідної природи.

 

                                                                                                                 Інженер охорони та захисту лісу

                                                                                                                 ДП «Свеський лісгосп»

                                                                                                                 С.М.Отрошок

 

 

Переглядів: 499 | Додав: oksama | Рейтинг: 5.0/2
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Copyright MyCorp © 2024
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Друзі сайту
Створити безкоштовний сайт на uCoz